Premijerka Brnabić obišla Ovčarsko-kablarsku klisuru

0
143

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, prilikom obilaska Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar Banje, da će početkom 2022. godine biti pušten u saobraćaj auto-put do Požege, ali i da će biti revitalizovana klisura kao prirodno dobro prve kategorije.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je zajedno sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić obišla Ovčarsko-kablarsku klisuru povodom početka novog projekta za njeno uređenje. Izgradnja auto-puta do Požege znači da će se čitav saobraćaj iz klisure preseliti, tako da ćemo konačno imati uslove da napravimo ono što je već na papiru, a to je zaštićeno područje izuzetnih odlika i prirodno dobro prve kategorije, ukazala je Brnabić. Prema njenim rečima, slično je urađeno sa izmeštanjem saobraćaja iz zaštićenih područja na nekim drugima mestima, kao na primer u Golupcu kod tvrđave, tako da je to danas jedan od najlepših delova Srbije i njenih kulturnih dobara.

Premijerka je poručila da je to predeo koji je važan kao prirodno dobro, ali i kao kulturno, istorijsko i versko nasleđe Srbije i podsetila na to da je projekat pokrenut kada je bilo sigurno da će auto-put do Požege biti otvoren početkom 2022. i da je cilj bio da se uporedo radi na uređenju klisure. Ona je izrazila nadu da će sledeće godine biti rekonstruisan trg u Ovčar Banji, da će biti završeno izmuljavanje jezera Međuvršje i njegovo čišćenje, zatim izgradnja dva pristaništa na jezeru, otvaranje prirodnjačkog muzeja i drugo. Prema njenim rečima, na tom projektu će raditi zajedno ministarstva zadužena za turizam, životnu sredinu i infrastrukturu, u saradnji sa Gradom Čačkom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here