Slaviša Lekić – Novinari nemaju apsolutno nikakvu slobodu

0
93

Analizirajući slobodu novinara da rade svoj posao i postave pitanja od javnog značaja, novinar Slaviša Lekić je istakao da te slobode odavno nema, jer ako se neko odvaži da postavi takvu vrstu pitanja, njegov potez doživljava se kao verbalni atak na predsednika.

Predsednik države Aleksandar Vučić na konferencijama za štampu posebnu pažnju obraća na pitanja novinara televizije N1 koju često naziva opozicionom i američkom. Pitanja koja novinari ove televizije postavljaju na konferencijama za novinare razlikuju se od pitanja koja postavljaju državni mediji. Upitali smo novinara Slavišu Lekića da li novinari imaju slobodu da postavljaju suštinska pitanja na konferencijama za štampu predsednika države.

Podsetimo, Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine, a ove godine je protekao uz nezavidne rezultate Srbije na listi slobode medija Reportera bez granica. Naime, Srbija je 2020. godine zabeležila pad za tri mesta na ovoj listi i tako se našla na 93. mestu. Jedan od razloga za ovakvu poziciju jeste taj što su mnoga ugrožavanja rada novinara ostala nekažnjena. Osim nekorektnog ponašanja prema novinarima od strane vlasti, uočljivo je i diskreditovanje i etiketiranje pojedinih medija i samih novinara od strane njihovih kolega zaposlenih u medijima koji su bliski vladajućoj stranci. Komentarišući takvo stanje u novinarstvu, Slaviša Lekić, novinar, izjavio je da u Srbiji ne samo novinari, već skoro niko sem stotinak ljudi koji se nalaze na državnom vrhu, nema slobodu govora. On je istakao i  da predsednik već odavno ne daje odgovore na pitanja od javnog značaja, kao i da bi slobodni mediji trebalo da prestanu da posećuju konferencije za štampu na kojima su pitanja unapred naručena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here