Govoreći o avionima cisternama koji su ispuštali opasne materije u vazduh nad Srbijom, kao i o hemijskim tragovima na nebu, Velibor Vukašinović, nekadašnji direktor bezbednosti i nadzora avio saobraćaja i bivši direktor JAT-a, rekao je da smatra da ovakvi letovi jesu bili posledica odluka našeg tadašnjeg državnog rukovodstva.

Nekadašnji direktor bezbednosti i nadzora avio saobraćaja i bivši direktor JAT-a Velibor Vukašinović prvi je upoznao javnost o preletima vojnih aviona sa opasnim materijama kroz vazdušni prostor Srbije. On je upozorio da je ukupno takvih preleta od 2005.godine bilo oko 740 i da je po važećim međunarodnim konvencijama takav transport nelegalan bez prethodne saglasnosti zemlje kroz koju se transport prenosi. Upitali smo Velibora Vukašinovića da li su ovi preleti bili posledica političkih odluka tadašnjeg državnog rukovodstva.

Analizirajući opasnost koja nam dolazi iz vazduha kao posledica tragova koje ostavljaju kako vojni, tako putnički avioni, bivši direktor JAT-a, Velibor Vukašinović, u intervjuu za „Glas javnosti“ izjavio je da iako Srbija nije ušla u NATO, NATO jeste ušao u Srbiju. Tim rečima on je želeo da predoči da je Srbija dozvolila prelete avionima koji ispuštaju opasne materije i zagađuju vazduh. Kako je naglasio Vukašinović, ovakvi letovi ne realizuju se samo nad Srbijom, već i nad većim delom Evrope i Amerike, dok je Kina zabranila takve letove, a Rusija ih drži pod kontrolom. Tragovi ovih aviona, ukazao je Vukašinović, vidljivi su danju i golim okom, a oni sadrže čestice aluminijuma, stroncijuma i drugih otrovnih metala opasnih po zdravlje ljudi.