Jovana Stojković o ovlašćenjima ministra zdravlja po pitanju vakcinacije

0
154

Na komentare pojedinih pravnika da su ovlašćenja ministra zdravlja prekomerno proširena, pa ima pravo da odlučuje o obaveznoj i preporučenoj vakcinaciji, doktorka Jovana Stojković je rekla da je apsolutno saglasna sa pravnom strukom i da takav Zakon ne predstavlja dobro rešenje.

Ministar zdravlja po zakonu ima pravo da tokom proglašene epidemije odredi koja vakcina će biti obavezna, a koja preporučena. Po istom članu zakona odluka ministra mora biti u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i donosi se na predlog stručnih tela. Pravnici upozoravaju da su ovom odredbom zakona ovlašćenja ministra značajno proširena. Upitali smo doktorku Jovanu Stojković da li se slaže sa ovom ocenom.

Zvanična vakcinacija je počela 24. decembra. Kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, koristiće se vakcina proizvođača Fajzer/Biontek, koja je za sada jedina zvanično odobrena u Srbiji. Prvu kategoriju stanovnika koji će primiti vakcine čine starija lica i to naročito ona koja se nalaze u staračkim domovima, jer je, kako je predsednik naveo, starija populacija najugroženija i među njima je bilo najviše preminulih od posledica virusa Kovid19. Govoreći o Zakonu prema kome ministar zdravlja ima pravo da odluči da li će vakcina biti obavezna ili preporučena, doktorka Jovana Stojković naglasila je da smatra da je narod izgubio poverenje u ceo zdravstveni sistem, te nije dobro rešenje da se jednom čoveku poveri odlučivanje o tako važnom pitanju, makar on bio na čelu tog istog zdravstva u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here