Zamena kaveza za koke nosilje

0
448

Proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije Kovid 19, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU ali i da za ovaj veliki posao koriste sredstva iz IPARD programa, objavila je Privredna komora Srbije. 

Produženje roka za zamenu kaveza za koke nosilje za tri godine rezultat je inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije, upućene resornom ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izmenilo je Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja čime je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara 2021. na 31. decembar 2023. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda rekao je da bi se proizvodnja da nije došlo do izmene Pravilnika smanjila za oko 40 procenata i da bismo verovatno morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja. Budimović je podsetio da je na predlog Privredne komore Srbije, IPARD program omogućio proizvođačima konzumnih jaja da konkurišu za sredstva usmerena za nove, obogaćene, kavezne sisteme.

Iz Privredne komore Srbije su poručili da treba iskoristiti potencijal nacionalnih podsticaja i IPARD programa i početi sa realizacijom zamene običnih za obogaćene kaveze za koke nosilje, jer je pretpostavka da više neće biti odlaganja primene Pravilnika nakon 2023. godine. Prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu i nagib ne veći od 14 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here