Ministar odbrane na Konferenciji nacionalne bezbednosti Srbije 2020.

0
116

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović otvorio je danas onlajn Konferenciju nacionalne bezbednosti Srbije 2020., koju organizuje Udruženje građana „Nacionalna avangarda“. Tema Konferencije bila je trenutno stanje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i mestu Republike Srbije u bezbednosnim procesima, kao i potencijalnim izazovima.

 

Pozdravljajući učesnike Konferencije nacionalne bezbednosti Srbije 2020. u ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane, ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je da je nacionalna bezbednost Srbije u vrhu državnih interesa i da Srbija u svakoj prilici pokazuje podršku izgradnji regionalnog i globalnog mira i stabilnosti i daje svoj doprinos bezbednosti, ali je ujedno i čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese.

Stefanović je govorio i o tome da u geopolitičkom smislu Srbija pripada izuzetno osetljivom balkanskom području u kojem su oduvek bili prisutni interesi brojnih međunarodnih subjekata.

Na današnjoj konferenciji govorili su i predstavnici akademskih institucija i diplomatskog kora koji su razgovarali o aspektima bezbednosti Srbije, regiona i sveta. Konferencija je tematski podeljena u tri panela – na prvom panelu bilo je reči o stanju bezbednosti u Srbiji, izazovima i perspektivama pred sektorom bezbednosti naše zemlje, kao i pravcima daljeg razvoja bezbednosti naših građana i države, zatim drugi panel o regionalnom kontekstu bezbednosti u jugoistočnoj Evropi s naglaskom na uticaj Srbije na regionalne procese i poslednji, treći panel koji obrađuje temu globalnog konteksta bezbednosti, globalnih izazova i pretnji. Na današnjoj konferenciji posebno je istaknuta uloga Srbije kroz međunarodne organizacije i kroz delovanje sektora bezbednosti Srbije prema globalnim izazovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here