Dušan Petričić – U situaciji u kojoj se nalazim lako pronalazim inspiraciju za karikature

0
214

Analizirajući dešavanja kojima smo okruženi, a i čiji smo akteri vrlo često, karikaturista Dušan Petričić izjavio je da mu se ponekad čini da je proces inspiracije obrnut, kao da vlast za svoje ponašanje nalazi inspiraciju u onome što je odavno predstavljeno karikaturama.

 

Kažu da slika govori hiljadu reči, a karikatura predstavlja poseban način da se pomoću slike pošalje poruka. Dušan Petričić je jedan od naših najpoznatijih karikaturista koji već godinama svojim karikaturama hiruški precizno oslikava stanje u kojem se nalazi srpsko društvo. Zamolili smo karikaturistu Dušana Petričića da odgovori na pitanje da li lako pronalazi teme iz političkog života za svoje karikature.

Jedan od najznačajnijih srpskih karikaturista, Dušan Petričić, oštar je kritičar vlasti, a u jednom svom intervjuu je čak rekao da je jedino zbog čega bi prestao da se bavi crtanjem karikatura, želja da mu vlast svojim postupcima ne daje inspiraciju. Ipak, on je izjavio da je situacija potpuno suprotna, te da se svakodnevno suočavamo sa potezima političara koje može da predstavi kroz karikaturu. Dušan Petričić neretko analizira i odnos vlasti prema kulturi i umetnosti u Srbiji, pa je u emisiji „Novi dan“ rekao da je atak na umetnost i kulturu u Srbiji moguć zato što je to posledica delovanja predsednika Srbije, koji, kako Petričić kaže, pokazuje da ima jedinu i neprikosnovenu vlast nad svakom mišlju u ovoj državi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here