Govoreći o odnosima Srbije i Rusije na vojnom planu, pisac Dejan Lučić je rekao da bi vojna neutralnost mogla skupo koštati Srbiju i da bi Srbija trebalo da se opredeli za jednu stranu, u suprotnom bi mogla proći kao u Drugom svetskom ratu kada je više bila bombardovana od strane saveznika, nego od strane Nemaca.

 

Vojska Srbije dobila je značajnu pomoć u vojnoj opremi od Ruske federacije. U njenom sastavu od pre nekoliko nedelja nalazi se i bataljon tenkova T-72 koji su dopremljeni specijalnim avionom preko Crnog Mora. Dejan Lučić smatra da ovo nije kraj ruske pomoći našoj državi i najavio je premeštanje proizvodnje protivavionskog sistema S300 u Srbiju, što bi moglo dodatno da ojača poziciju Srbije u regionu. Zamolili smo Dejana Lučića da prokomentariše odnose Srbije i Rusije na vojnom planu.

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski rekao je da je vojna pomoć koju je Rusija dala Srbiji veoma značajna i da je tu isporuku dogovorio predsednik Aleksandar Vučić sa predsednikom Vladimirom Putinom. On je objasnio tehničke karakteristike tenkova koji su stigli i predstavio vrednost ove donacije od strane Rusije. Lazanski je naglasio značaj ovakvog čina sa ruske strane i podsetio sve one koji vole da upoređuju donacije koje stižu sa Zapada sa donacijama iz Rusije, da ne treba da zaborave šta je sve Zapad uništio u NATO agresiji 1999. godine u Srbiji. Pisac Dejan Lučić je rekao da je neutralnost Srbije priča za naivne i da mi moramo imati dobro naoružanje, ako želimo da se odbranimo od neprijatelja.