Govoreći o otkazu koji mu je uručen posle reagovanja zbog promene kriterijuma, Milenko Jovanović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, rekao je da je njegova reakcija bila uslovljena time što je direktor odlučio da kriterijume promeni ne konsultujući se sa ljudima koji su za to stručni i koji u Agenciji za to primaju platu.

 

Agencija za zaštitu životne sredine otpustila je načelnika odeljenja za kvalitet vazduha Milenka Jovanovića posle sedamnaest godina rada. Sada već bivši načelnik Jovanović se suprotstavio odluci direktora da se bez odobrenja stručnjaka menjaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha. Promene su se odnosile i na kvalitet vazduha vezano za vrednosti koncentracije PM2,5 i PM10 čestica, koje su najopasnije jer pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskularne i maligne bolesti. Zamolili smo Milenka Jovanovića da prokomentariše ovu odluku rukovodstva Agencije.

U javnost je početkom decembra dospela informacija da je Agencija za zaštitu životne sredine bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, te je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, kvalifikovan kao prihvatljiv. Međutim, kako je u intervjuu koji dao “Insajderu” naveo Milenko Jovanović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, to nije bila prva promena. On je napomenuo da ni o jednoj promeni kao načelnik odeljenja koje se bavi kvalitetom vazduha nije bio obavešten već da ih je slučajno otkrivao i da su mu na promene ukazivali građani koji su bili zbunjeni podacima koji se nalaze na sajtu Agencije. Jovanović je rekao da takav način poslovanja uliva nepoverenje kod građana koji će sada sumnjati i u validne i u nevalidne informacije koje stižu o zagađenju vazduha.