Komentarišući rad novinarskih udruženja u Srbiji, novinar Srđan Škoro je rekao da bi ta udruženja morala mnogo bolje da rade, a da bi do toga došlo, neophodno je da se promene odnosi snaga u medijima, kao i ljudi koji rade u tim udruženjima.

 

Novinarska udruženja u Srbiji su ponovo na ratnoj nozi. Posle napada na novinare u Skupštini, u medijima su se pojavile različite ocene ovog poteza vladajuće poslaničke grupe. Nezavisna udruženja optužila su Udruženje novinara Srbije da se pridružilo orkestriranom napadu na svoje kolege i to u trenutku kada ti napadi dobijaju institucionalnu dimenziju. Zamolili smo novinara Srđana Škora da odgovori na pitanje šta je uloga novinarskih udruženja i kako ona mogu da zaštite integritet novinarske struke.

U toku prethodne godine, neka od neslaganja između Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS) zaoštrila su se nakon saopštenja Udruženja novinara Srbije da je N1 prekršio etička i profesionalna pravila prilikom izveštavanja o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i posle uvreda upućenih novinarima u Skupštini Srbije. Dok iz Udruženja novinara Srbije pozivaju novinare N1 da poštuju Kodeks novinarstva, ali i osuđuju uvrede upućene novinarima N1 i NovaS u Skupštini, iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekli su da je televizija N1 poslednja adresa na koju treba da bude upućen takav prekor. U vezi sa neslaganjima koje postoje između novinarskih udruženja, novinar Srđan Škoro konstatovao je da ta udruženja nisu bolja nego što je sama medijska scena Srbije, ali i ne mogu biti bolja bez krupnijih promena u sistemu.