Ivan Pajović – Najveća pomoć firmama u sektoru turizma bi bila pustiti ih da rade

0
114

Govoreći o merama pomoći koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koje su namenjene pre svega sektoru turizma, ali i ostalim granama privrede, doktor ekonomije Ivan Pajović je rekao da se jednokratnim davanjima problemi ne rešavaju trajno, već se samo stvara veći deficit u budžetu.

 

U okviru mera pomoći srpskoj privredi usled posledica pandemije virusa Kovid19, predsednik Srbije najavio je da će turistička privreda dobiti sektorsku podršku i da veruje da će Vlada naći način kako da se ostalim malim privrednicima pomogne. Zamolili smo ekonomistu doktora Ivana Pajovića da iznese mišljenje koje bi mere bile najefikasnije za srpsku privredu u ovoj situaciji.

15. decembra 2020. godine je počela isplata dodatne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu čije je poslovanje zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženo. Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je oko dve milijarde dinara. Turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije i ima značajan doprinos u ukupnom bruto domaćem proizvodu, i zbog toga je Vlada Srbije izdvojila je 1.980.000.000 dinara kao meru podrške opstanku i razvoju ove grane privrede, navedeno je u saopštenju Vlade. Komentarišući ovakav potez vlasti, doktor ekonomije Ivan Pajović rekao je da će se stvaranje sve većeg deficita u budžetu ovakvim neracionalnim trošenjem novca, Srbiji vrlo brzo vratiti kao bumerang.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here