Đorđe Vukadinović o uticaju promene vlasti u Americi na Srbiju

0
87

Klintonovska politika Sjedinjenih Američkih Država prema Balkanu i Srbiji nije prestala da se sprovodi čak ni za vreme Buša, Obame, ali ni Trampa, pa neće ni za vreme Bajdena, izjavio je politički analitičar Đorđe Vukadinović.

 

Američka politička scena ne prestaje da bude u centru pažnje čitavog sveta. Srpsku javnost uznemirilo je novo pojavljivanje nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt koja važi za osobu koja ima veliki uticaj na Komitet za spoljne poslove, kao i na spoljnu politiku američke administracije pod Demokratskom strankom. Zamolili smo političkog analitičara Đorđa Vukadinovića da odgovori na pitanje da li je moguć povratak takozvane klintonovske politike Sjedinjenih Država prema Balkanu i Srbiji.

Govoreći o spoljašnjoj i unutrašnjoj politici Sjedinjenih Američkih Država po dolasku Bajdena na vlast, nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da je neophodno bolje povezivanje spoljne i unutrašnje politike, kao i da se Amerikanci ne smeju plašiti da razgovaraju o spoljnoj politici jer ona itekako utiče na njihove živote. Olbrajtova je istakla i da smatra da će Bajden i njegova administracija popraviti reputaciju Amerike u svetu koja je oslabila pod Trampom. Analizirajući moguće uticaje Amerike na Srbiju u narednom periodu, politički analitičar Đorđe Vukadinović je izjavio da ne očekuje da oni mogu biti bolji ili puno drugačiji, već da će se nastaviti sa pritiscima za odluke koje Srbija treba da donese. U tom smislu, Vukadinović je naglasio da pritisci mogu biti i veći s obzirom na to da se predsednik Srbije opet pogrešno i javno izjašnjavao da očekuje pobedu Trampa na izborima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here