Milorad Stefanović o zabrani obdukcije preminulih od korona virusa

0
616

Govoreći o zabrani obdukcije preminulih od virusa Kovid19, Milorad Stefanović, doktor medicine, rekao je da mu se čini da je ta zabrana namerno nametnuta kako bi se skrenula pažnja od važnijih stvari koje se tiču ove bolesti, jer izvođenje autopsije ne može tako lako dovesti do zaražavanja.

 

Epidemija COVID19 i dalje odnosi veliki broj života širom sveta. Broj novozaraženih i preminulih od korona virusa se naglo povećava. Međutim, postoje oni koji smatraju da su brojke preuveličane i da je teško dokazati da je uzrok smrti kod pacijenta koji boluje od neke druge bolesti korona virus. Dodatnu sumnju stvara i odluka da se ne vrše autopsije preminulih pacijenata. Zamolili smo doktora Milorada Stefanovića da prokomentariše ove nedoumice.

Oko instrukcija Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa obavljanjem obdukcija preminulih pacijenata koji su se lečili od virusa Kovid19, razvile su se mnoge nedoumice, ali i teorije zavere. Postavlja se pitanje da li zaista postoji tolika opasnost zaraze prilikom izvođenja autopsije koja bi možda mogla dati značajne medicinske informacije o virusu, ili su preporuke nastale iz nekih drugih razloga. Milorad Stefanović, doktor medicine, rekao je da mu se čini da je cilj zabrane vršenja obdukcije da skrene pažnju sa nekih drugih problema u vezi sa pandemijom, kao i da je nelogično da mrtav čovek kome je uzet deo tkiva, može pre da zarazi onog ko obdukciju obavlja od kontakta sa živim obolelim pacijentom koji kašlje ili na drugi način prenosi kapljice iz svog daha.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here