Sertifikatom do plasmana našeg meda u arapske zemlje

0
108

HALAL sertifikat neophodan nam je za plasman meda u prvenstveno arapske ali i druge zemlje sa islamskim stanovništvom, rekli su u Savezu pčelarskih organizacija Srbije i dodali da je ovo veliki uspeh za Pogon.

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije, pored sistema koji je uveden još prošle godine, uveo je i HALAL kvalitet i upravo dobio sertifikat koji to potvrđuje. Početak važenja sertifikata je od 8. januara 2021. godine, saopšteno je iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

HALAL sertifikat neophodan je za plasman meda u prvenstveno arapske ali i druge zemlje sa islamskim stanovništvom, odnosno predstavlja pravila i smernice za proizvodnju hrane u skladu sa islamskim verskim običajima”, rekli su u SPOS-u i dodali da je ovo veliki uspeh za Pogon, i da se nadaju da će predstavljati jednu od okosnica njegovog rada u narednom periodu.

Podsetimo, pogon “Naš med” otvoren je prošle godine u junu, nakon što je planirano otvaranje u martu odloženo zbog epidemije virusa korona, a u avgustu je krenuo sa plasmanom meda na veliko.

Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica. Godišnja proizvodnja meda iznosi od šest do 11.000 tona. Naš med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju. Izvoz meda u Evropsku uniju u poslednjih 10 godina kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje. SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here