Božidar Delić – Šiptare u Hagu brane najbolji svetski advokati

0
176

Komentarišući zahteve branioca Hašima Tačija pred tribunalom u Hagu, general Božidar Delić je rekao da su Šiptari konačno progovorili jer su imali velike žrtve od raznih kriminalnih klanova na Kosovu, te da je moguće da postoji namera da se svedoci zastraše.

Odbrana bivšeg lidera takozvane OVK tražila je da se Hašim Tači posle potvrđivanja optužnice i izjašnjenja optuženog ne vraća na Kosovo i da mu se omogući da bude ili u kućnom pritvoru ili da tokom sudskog procesa živi van regiona. Sudsko veće o ovom zahtevu treba da se izjasni do 5.januara, jer se prema pravilima pritvor preispituje svaka dva meseca. Upitali smo generala Božidara Delića da li je razlog ovog zahteva strah od likvidacije ili je u pitanju pokušaj zastrašivanja eventualnih svedoka.

Branioci bivšeg kosovskog lidera Hašima Tačija pred sudom u Hagu pozvali su sudiju Nikolu Gijua da odbaci kao neosnovane tvrdnje tužilaca da bi Tači na slobodi opstruisao rad suda i uznemiravao i zastrašivao svedoke, kao i da postoji opasnost od njegovog bekstva. Branilac Dejvid Huper naglasio je da će Hašim Tači, ukoliko mu bude dopušteno da se brani sa slobode, poštovati sve uslove koje sud odredi i da će se vratiti na suđenje. Odbrana je istakla i da je Hašim Tači dobrovoljno pristao da ga tužioci saslušaju i to bez advokata, ali i da postoje brojni primeri dobre saradnje između njega i suda u Hagu, iz perioda dok je bio na vlasti. General Božidar Delić ovakav razvoj situacije prokomentarisao je rečima da Tači ima vrlo vešte advokate koji su s razlogom predvideli ovaj manevar, čije ćemo rezultate tek videti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here