Komentarišući kompeticiju između moćnih zemalja u vezi sa proizvodnjom vakcine i početkom vakcinacije stanovništva, novinar Slavoljub Kačarević izjavio je da takva trka ne mora sama po sebi biti problem, ona bi mogla da podstakne proizvođače da se trude da što brže, bolje i povoljnije proizvedu vakcinu, ali je rekao i da se boji da ishod trke neće biti takav.

Rusija i Kina već uveliko sprovode vakcinaciju stanovništva. U Rusiji se počelo sa imunizacijom i pre nego što su završena klinička ispitivanja. Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je počela sa vakcinisanjem, čak pre Sjedinjenih Američkih Država, gde se nalazi laboratorija koja je počela da proizvodi ove vakcine. Zamolili smo novinara Slavoljuba Kačarevića da prokomenatriše da li je pitanje vakcina, koje bi trebalo biti medicinsko pitanje, zapravo postalo političko pitanje.

.0Početak vakcinacije u Srbiji doneo je i brojne dileme građanima. Da li se vakcinisati, kojom vakcinom, kakva je njena efikasnost i hoće li biti dovoljno vakcina za sve, pitanja su koja muče većinu stanovništva. U medijima se mogu čuti oprečni stavovi, a kako je istakao novinar Slavoljub Kačarević, rasprava o bilo kom važnom pitanju pretvorila se u nejasan i zamršen govor. On je naglasio i da mu se čini da je sve manje empatije u svetu, da je napuštena solidarnost i da nema jednakosti među ljudima, pa se može desiti da iz borbe velikih sila najdeblji kraj izvuku najsiromašniji. Da li će moćne države prvo zbrinuti svoje građane, pa onda misliti o ostalima i kakvog kvaliteta će biti vakcine koje primaju građani malih i slabijih zemalja, ostaje nam da vidimo, jer kako je rekao novinar Slavoljub Kačarević, nema dovoljno pouzdanih podataka o svemu tome.