Bojan Bilbija – Ne treba očekivati isti odnos Amerike prema Srbiji kao devedesetih

0
134

Analizirajući stavove bivše državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država Madlen Olbrajt prema Zapadnom Balkanu, novinar Bojan Bilbija rekao je da pojedine strukture iz prošlih vremena Bajdenovu pobedu pokušavaju da iskoriste kako bi povratile svoju moć i uticaj pri donošenju odluka.

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Država Madlen Olbrajt dala je političke smernice Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa. Ona je bila pozvana da obrazloži svoje stavove oko nove strategije koju Sjedinjene Države žele da primene na teritoriji Zapadnog Balkana. Upitali smo novinara Bojana Bilbiju da li Srbija ima razloga za strepnju od vraćanja bivših kadrova iz Klintonove administracije.

Madlen Olbrajt, bivša državne sekretarka Sjedinjenih Američkih Država, u svom govoru dotakla se i teme Zapadnog Balkana i iznela stav da bi Sjedinjene Američke Države trebalo čvršće da sarađuju sa Evropskom Unijom kada je reč o politici na pomenutom prostoru, jer Rusija i Kina šire svoj uticaj u tom regionu, a da je Srbija posebno meta antizapadne propagande. Olbrajtova se osvrnula i na pitanje Kosova i naglasila da Srbija ne treba da onemogućava proces razvoja državnosti Kosova. Koliki uticaj bi njene reči mogle da imaju na proces donošenja odluka u spoljnoj politici Amerike, objasnio je novinar Bojan Bilbija, koji je rekao da je odlučivanje u američkom državnom vrhu složen proces koji obuhvata puno aktera, ali i da se ne može očekivati da bi razvoj situacije u budućnosti po Srbiju mogao biti isti kao devedesetih, jer su se od tada okolnosti značajno promenile. Ipak, istakao je Bilbija, mogu se očekivati zahtevi od strane Zapada koje Srbija neće moći da ispuni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here