Branislav Guta Grubački o stanju u kulturi

0
133

Branislav Grubački, osnivač pokreta „Novi optimizam“, izjavio je da se trenutni model kulture u Srbiji sveo na rijaliti šou, ali i da su uzroci tome kako nebriga vlasti o kulturi, tako i pandemija usled koje se ne mogu organizovati nikakva veća okupljanja ljudi.

U skladu sa izuzetno ozbiljnom epidemiološkom situacijom donete su mere koje zabranjuju masovna okupljanja, prisustvo publike na sportskim manifestacijama, a ograničeno je i vreme rada ugostiteljskih objekata, ustanova kulture, bioskopa i pozorišta. Kulturni život je potpuno stao u Srbiji tokom epidemije i mnogi se pitaju koliko će biti potrebno da se stvari vrate u normalu.  Zamolili smo Branislava Gutu Grubačkog, osnivača pokreta „Novi optimizam“,  da prokomentariše stanje u kulturi tokom epidemije.

Pokret „Novi optimizam“ je sa svojim delovanjem počeo u Zrenjaninu, a njegov osnivač Branislav Guta Grubački rekao je da su dugi niz godina ljudi okupljeni oko kluba „Zeleno zvono“ i „Novog optimizma“ zapravo bili deo kulturne scene Zrenjanina. U vezi sa kulturnom scenom Srbije, on je objasnio da je problem u tome što kulturna dešavanja umnogome zavise od odnosa koji država ima prema kulturi, a da se upravo zbog zanemarivanja kulture, ona nalazi u veoma lošoj poziciji. Grubački je mišljenja da bi se za promenu trenutne situacije morala ispuniti dva faktora, a to su: veće angažovanje države kako bi se čitav kulturni model podigao na viši nivo, ali i završetak pandemije, odnosno mogućnost masovnog okupljanja ljudi. U suprotnom, kulturna dešavanja kakva se sada realizuju, više su formalna nego suštinska i deluju samo kao farsa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here