Teša Tešanović o uticaju pandemije korona virusa na novinarstvo

0
139

Analizirajući situaciju u novinarstvu u vreme pandemije korona virusa, novinar Teša Tešanović je rekao da oprečni stavovi čak i onih ljudi koji pripadaju medicinskoj struci dovode do zabune u javnosti, pa ćemo prave informacije o broju zaraženih i preminulih imati verovatno tek nekoliko godina po završetku pandemije.

Pandemija virusa Kovid19 i dalje je glavna tema svih svetskih medija. Ipak, informacije o virusu, njegovom prenošenju, broju obolelih i preminulih, znatno se razlikuju u zavisnosti od medija koji ih prenose. Zamolili smo novinara Tešu Tešanovića da prokomentariše da li je i kako pandemija uticala na novinarstvo u svetu i Srbiji.

Kako se korona virus širio po celom svetu, tako se širio i broj dezinformacija. Dezinformacije o epidemiji nalaze se na skoro svim društvenim mrežama, u rasponu od teorija zavere do neproverenih izveštaja i saveta. Svedoci smo promene stavova lekara koji pripadaju Kriznom štabu od samog početka pandemije do danas, ali i izjava onih pripadnika medicinske struke koji tvrde da korona virus nije ništa opasniji od sezonskog gripa. Komentarišući ovakvu situaciju u novinarstvu, novinar Teša Tešanović, rekao je da mu se čini da bi stvari bile mnogo jasnije da novinari imaju mogućnost da na konferencijama za štampu Kriznog štaba postave pitanja, kao i da je rad vlasti transparentniji. To bi uticalo na smanjenje manipulisanja oko toga da li vlast preuveličava ili umanjuje broj obolelih i preminulih od virusa Kovid19.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here