Vesna Rakić Vodinelić o promeni Ustava

0
144

Profesorka prava, Vesna Rakić Vodinelić, objasnila je da, iako su 2013. godine, za vreme ove vlasti, pokrenute predložene promene Ustava koje je trebalo da dovedu do toga da u okviru Visokog saveta za sudije i Državnog veća tužilaca profesionalci biraju sudije i tužioce, one su sprovedene tako da su ova dva tela samo izgubila na stabilnosti.

Već nekoliko godina traje rasprava o reformi pravosudnog sistema. Ustavne reforme su neophodne kako bi Srbija nastavila put ka Evropskoj uniji. Srbija intenzivno usaglašava svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali stručnjaci tvrde da je neophodna promena ustava kako bi se omogućila nezavisnost pravosudne grane vlasti. Upitali smo profesorku Vesnu Rakić Vodinelić u kom pravcu idu pomenute reforme i šta podrazumevaju predložene promene ustava.

Posle izbora novih članova Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i više predsednika sudova širom Srbije, od strane poslanika Skupštine Srbije, iz Društva sudija rekli su da im nije jasno zašto je vlast toliko protiv nezavisnosti sudstva. Predstavnici ovog društva naglasili su da nezavisnost sudstva ne znači da se sudstvo udaljava od naroda, već da se približava građanima. U vezi sa reformama pravosudnog sistema, kao i predlozima za promenu Ustava, profesorka prava, Vesna Rakić Vodinelić obrazložila je važnost postojanja većeg broja stručnjaka u odnosu na predstavnike vlasti u okviru Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, jer bi se time smanjio upliv politike u pravosuđe i ojačao rad ovih institucija, koje su lošim sprovođenjem ovih reformi, destabilizovane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here