Vučić sa šefom Misije OEBS-a i komandantom Komande združenih snaga NATO-a

0
77

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom, koji je predsedniku predstavio prioritetne oblasti saradnje u predstojećem periodu. Vučić se sastao i sa Robertom Burkom, komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje sa ovom organizacijom, u okviru politike vojne neutralnosti Srbije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom kom je čestitao na imenovanju na odgovornu funkciju šefa Misije OEBS-a u našoj zemlji. Predsednik je izrazio nadu da će Srbija i OEBS sarađivati u procesu demokratizacije i održanju mira i stabilnosti u regionu, što su glavni ciljevi Srbije. On je naglasio da Republika Srbija podržava rad Misije, sa kojom smo od njenog uspostavljanja imali odličnu saradnju, baziranu na međusobnom razumevanju i partnerskom odnosu. Upravo zbog toga, Srbija se već dugi niz godina u samom OEBS-u ističe kao uzor za uspešnu saradnju zemlje domaćina i Misije na terenu. Predsednik Vučić je rekao da posebno ceni podršku Misije u sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji, uključujući ekspertizu u programskim oblastima poput demokratizacije i medija, vladavine prava, jačanja ljudskih i manjinskih prava, promocije tolerancije i nediskriminacije, kao i upravljanja i reforme sektora bezbednosti. On je naglasio da Srbija podržava dalje aktivnosti Misije uz očekivanje da će one i u budućnosti biti planirane zajedno sa nadležnim resorima i usklađivane sa napretkom i stvarnim potrebama zemlje na njenom reformskom putu.

Ambasador Bratu je zahvalio predsedniku Vučiću na čestitkama povodom imenovanja na novu dužnosti i istakao da će tokom svog mandata insistirati na prijateljskom i partnerskom odnosu koji želi da održi u daljoj saradnji sa vlastima u Srbiji, pri čemu će posebnu pažnju posvetiti nastavku konstruktivne saradnje, zasnovane na međusobnom poverenju u cilju sprovođenja reformi u oblastima od prioriteta.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas admirala Roberta Burka, komandanta Komande združenih snaga NATO u Napulju, sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje sa NATO, u okviru politike vojne neutralnosti Srbije. Predsednik Vučić je istakao da je, osim što je Srbija već petnaest godina član programa NATO-a “Partnerstvo za mir”, u proteklom periodu uspostavljen redovan dijalog predstavnika naše države sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, što je doprinelo jačanju međusobnog razumevanja i uzajamnog poverenja. S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO-a u Napulju nadležna za KFOR, predsednik Vučić je rekao da pripadnici te misije imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić je istakao i važnost projekata naučno-tehnološke saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima, a posebno u oblasti civilne zaštite i vanrednih situacija, u okviru koje smo 2018. godine bili domaćin najveće do sada organizovane vežbe sa oko 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO. U razgovoru je istaknut značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama UN i EU, čime daju doprinos miru i stabilnosti različitim delovima sveta.

Admiral Burk je istakao da NATO ceni Srbiju kao svog partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. On je naveo značajan broj održanih i planiranih zajedničkih aktivnosti, koji doprinose i spremnosti pripadnika Vojske Srbije. Admiral Burk je naglasio važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here