Aleksandar Pavić – Bajden se neće pitati za mnogo toga

0
165

Analizirajući izjave novog američkog predsednika Džozefa Bajdena, politikolog Aleksandar Pavić je rekao da, po njegovom mišljenju, Bajden nije uvek do kraja siguran šta priča, a na tako moćnoj poziciji našao se zahvaljujući establišmentu takozvane duboke države.

 

Novi predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden u svojoj knjizi „Obećaj mi, tata“ koja je posvećena njegovom preminulom sinu tvrdi da će dvadeset prvi vek biti vek Amerike i da će Amerika i u tom veku dominirati svetom svojom vojnom, političkom i ekonomskom moći. Ipak, rat u Iraku 2003. godine, ekonomska kriza 2008. i najzad politička kriza posle predsedničkih izbora 2020. godine dovode u pitanje ovu Bajdenovu projekciju. Upitali smo politikologa Aleksandra Pavića da prokomentariše ovo Bajdenovo predviđanje.

Džozef Bajden položio je zakletvu kao američki predsednik, preuzimajući kormilo nacije rastrzane političkim podelama, ekonomskim mukama i nemilosrdnom pandemijom. Istog dana zakletvu je položila i novoizabrana potpredsednica Kamala Haris, kao prva žena, prva crna osoba i prva osoba azijsko-američkog porekla koja će služiti na državnoj funkciji na korak od predsednika. Bajden je prilikom prvog obraćanja kao novi predsednik SAD izjavio da je to dan Amerike, dan demokratije, dan istorije i nade. Ipak, svi oni koji prate zbivanja u Americi, nisu saglasni oko toga da li će tako i biti i da li će Amerika moći da povrati svoju stabilnost. Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da Bajden nije taj koji će donositi odluke, već da iza njegove figure stoji establišment duboke države, koji ga je i doveo na vlast a kojeg je Tramp uspeo da istera na čistac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here