Darko Obradović o uticaju promene u Beloj kući na globalnu bezbednost

0
260

Prema rečima Darka Obradovića, stručnjaka za bezbednost, Sjedinjene Američke Države bi pod vođstvom Bajdena trebalo da povrate vodeću ulogu u očuvanju stabilnosti i mira u svetu. On je napomenuo da će Bajdenova politika smanjiti prostor za manipulacije koje smo mogli da vidimo u Karabahu, Moldaviji, Ukrajini i na Zapadnom Balkanu.

 

Novi predsednik Amerike Džozef Bajden istakao je da će jačati transatlantsku saradnju i da će za Ameriku NATO imati prioritet kada je reč o bezbednosnoj politici. U prethodne četiri godine došlo je do zahlađenja odnosa između Brisela i Vašingtona i analitičari ističu da je to omogućilo da dođe do esklacije nasilja na tradicionalnim žarišnim tačkama po svetu. Šta za globalnu bezbednost znači promena u Beloj Kući upitali smo stručnjaka za bezbednost Darka Obradovića.

Nakon što je američki narod na izborima u novembru smenio Donalda Trampa, mogućnosti bolje multilateralne saradnje Amerike sa zemljama preko Atlantika postale su veće. Ipak, po rečima koordinatora nemačke vlade za transatlanske odnose Petera Bajera, mogućnosti i šanse nisu neograničene. On je naglasio da problemi neće automatski nestati, ali velike su šanse da se sada razgovara konstruktivno i s poštovanjem, kao i da se pregovara imajući u vidu rešenje. Kao neke od početnih koraka Bajden je najavio da će se SAD ponovo pridružiti Pariskom sporazumu o klimi. On je rekao i da želi da svoju zemlju vrati u Svetsku zdravstvenu organizaciju, kao i da će suspendovati odluku o povlačenju američkih trupa iz Nemačke, koju je Donald Tramp najavio prošle godine. Darko Obradović, stručnjak za bezbednost, izneo je mišljenje da je ceo koncept sveta kakav nam se nudi iz Amerike formiran na pouzdanim savezništvima, sinhronizaciji politike i uvećanju ekonomske saradnje, što će biti povoljno po ceo svet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here