Siniša Ljepojević – Zadatak nove crnogorske vlade je da do kraja sprovede političke promene u zemlji

0
151

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori označili su početak kraja vladavine Demokratske partije socijalista. Dok su neki najavljivali da će zbog nejedinstva pobednika izbora DPS opet doći na vlast, drugi, poput političkog analitičara Siniše Ljepojevića, stava su da je nerealno da ova stranka opet dođe na vlast u Crnoj Gori te da je zadatak nove crnogorske vlade da do kraja sprovede političke promene u toj zemlji.

 

Nova vlast u Crnoj Gori na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem smenila je više visokih državnih funkcionera. Analitičari smatraju da je ovo samo prvi korak u demontaži režima poražene Demokratske partije socijalista i da se nova vlast neće na tome zaustaviti. Upitali smo političkog analitičara Sinišu Ljepojevića da li su procesi koji su započeti u Crnoj Gori nezaustavljivi ili je moguća politička revitalizacija stranke još uvek aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

Demokratska partija socijalista, na čelu sa Milom Đukanovićem, je na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine izgubila, osvojivši 15.000 glasova manje nego na izborima održanim 2016. godine. Politički analitičari stava su da je na pad rejtinga stranke koja je na vlasti u Crnoj Gori bila tri decenije uticalo pre svega donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, a u širem smislu i brojne afere koje prate Demokratsku partiju socijalista godinama i decenijama unazad. Sve to narušilo je integritet i poverenje ljudi koji su podržavali ovu stranku. Smena vlasti u Crnoj Gori ocenjena je kao početak demontaže režima Mila Đukanovića, mada su se mogle čuti i prognoze da će doći do revitalizacije Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori. Politički analitičar, Siniša Ljepojević, je takođe rekao da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sklonili Demokratsku partiju socijalista sa političke scene uz ocenu da je nerealno da se njeni predstavnici vrate na vlast u narednom periodu. S obzirom na to da je Milo Đukanović i dalje predsednik Crne Gore, aktuelna Vlada i predsednik moraće da iznađu način za uspešnu kohabitaciju. U tom cilju održan je sastanak na kom su predsednik Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i predsednik Skupštine Aleksa Bečić razgovarali o pitanjima od interesa za vlast, opoziciju i sve građane Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here