Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom, sa kojim je razmotrio najvažnije aktuelne teme, uz poseban akcenat na bilateralne odnose, kao i na tekuće i buduće projekte u oblasti ekonomske saradnje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib su na danas održanom sastanku konstatovali da su odnosi Srbije i Nemačke na izuzetnom nivou, što predstavlja dobru i čvrstu osnovu za dalje unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje i još snažniji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkim investitorima što u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 ljudi i dodao da se nada da će se taj broj povećavati sa daljim unapređenjem našeg poslovnog okruženja. On je istakao da, pored toga što obezbeđuju radna mesta, nemačke kompanije imaju izuzetan uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Predsednik je naglasio da će Srbija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti upravo ovoj vrsti obrazovanja, kao i zelenoj agendi i zaštiti životne sredine.

Na sastanku je bilo reči o konkretnim novim ulaganjima, čija se realizacija očekuje u narednom periodu. Ambasador Šib je rekao da Ambasada SR Nemačke snažno i aktivno podržava postojeći trend povećanja investicija. On je ovom prilikom predsedniku predstavio novu direktorku GIZ-a u Srbiji, Danijelu Funke, kao i novog šefa kancelarije KfW, Rudigera Hratmana. Ambasador Šib je rekao da je Vlada Nemačke u poslednjih 20 godina sa svojim institucijama KfW i GIZ, realizovala u Srbiji projekte u vrednosti od 2 milijarde evra i dodao da će fokus Nemačke u Srbiji i nadalje biti na projektima iz oblasti održive ekonomije, dualnog obrazovanja, obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine, kao i vladavini prava. Nemačka trenutno podržava Srbiju u ovim oblastima sa 240 miliona evra.

Predsednik Vučić je u tom kontekstu posebno istakao da očekuje još veće učešće kompanija iz Evropske unije u infrastrukturnim projektima, budući da Srbija ozbiljno pristupa konceptu opšteg razvoja zemlje uz punu posvećenost razvojnoj saradnji. Ambasador Šib je u tom smislu naglasio da „Srbija Nemačkoj nije samo snažan ekonomski partner“, već da je naša zemlja Nemačkoj „najvažniji partner u regionu u oblasti razvojne saradnje“.