Sava Mihajlović – Ne treba menjati ceo Zakonik o krivičnom postupku već samo neke njegove odredbe

0
351

Pravosuđe i tužilaštvo često su na udaru zbog upitne nezavisnosti i slabe efikasnosti, pa su se povele debate da li je potrebna izmena zakona koji regulišu tu oblast.

Pravosuđe je uvek u centru pažnje i na meti kritike javnosti. Neretko se i po medijima objavljuju nesuglasice između tužilaštva i policije, prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju, ali i međusobne optužbe za nerad i neprofesionalnost. Pitali smo advokata Savu Mihajlovića da li je potrebno menjati zakone koji regulišu odnos tužilaštva i policije, posebno u domenu istražnih radnji.

Pre najavljenih promena Krivičnog zakonika 2019. godine reagovalo je i  Društvo sudija koje je sa žaljenjem konstatovalo da se ponavlja praksa da se značajne izmene zakona, ovoga puta u oblasti krivičnog zakonodavstva, planiraju bez prethodnog konsultovanja stručne javnosti, kao i da se usvajanje tih izmena planira bez javne rasprave.

Iako je stanje u našem pravosuđu i tužilaštvu loše, struka se slaže da se bilo kakvim izmenama Krivičnog zakonika mora pristupati veoma oprezno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here