Branislav Lečić o kritici filma “Dara iz Jasenovca”

0
257

Glumac Branislav Lečić prokomentarisao je film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića rečima da naš narod ima izuzetno bogatu istoriju, i to stradalničku istoriju, i da se ne treba libiti da ona bude prezentovana i na filmu.

Američki časopis Varajeti, jedan od najuticajnijih magazina na svetu, ocenio je film Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ kao primer srpske nacionalističke propagande. Ovakva kritika zaprepastila je brojne filmske radnike, a o njoj se izjasnio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je kritičara popularnog magazina Džeja Vajsberga nazvao „lošim čovekom vrednim prezira“. Po oceni domaćih kritičara film „Dara iz Jasenovca“ je zaslužio da bude srpski kandidat za Oskara jer pokušava da svetu predstavi istinu o Jasenovcu i njegovim žrtvama. Zamolili smo glumca Branislava Lečića da odgovori na pitanje zašto filmovi sa istorijskom tematikom izazivaju politički motivisane komentare i kritike.

Nakon izjave Džeja Vajsberga u američkom časopisu Varajeti da je režiser Predrag Antonijević kroz priču o nacističkom logoru u filmu „Dara iz Jasenovca“ zapravo hteo da promoviše nacionalističku agendu, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan dala je komentar da je „Dara iz Jasenovca“ film o stradanju Srba koji menja holivudske stereotipe. Vajsberg je kao problematičnu crtu filma istakao mogućnost produbljivanja problema između srpskog i hrvatskog naroda, jer su u filmu, po njegovom mišljenju, Hrvati naglašeno negativno okarakterisani, kao i da film potpiruje neprijateljstvo prema Nemcima. Komentarišući ovakve navode, glumac Branislav Lečić rekao je da su u ovom slučaju teze zamenjene i da je žrtva proglašena krivcem, ali i da naša filmska industrija treba da nastavi da se bavi bogatom srpskom istorijom i da iz nje crpi teme za filmsku umetnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here