Mila Alečković – Socijalna distanca može biti veoma opasna po imunitet ljudi

0
212

Od kolikog značaja za ljudski imunitet mogu biti kontakti sa najbližima, ali i fizički dodir, zagrljaj, bliskost, govorila je doktorka Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar, objasnivši da je sve to neophodno za čovekovu psihičku stabilnost, a da je ta stabilnost ključna za odbranu od bolesti.

U vreme kada se pojmovi socijalne i fizičke distance mešaju, ostajemo u dilemi koju distancu kako treba doživeti i poštovati. Zamolili smo doktorku Milu Alečković da objasni od kolike važnosti su kontakti sa bliskim osobama i kako sačuvati prijateljstva u vreme korone.

Odvojenost ljudi od svojih najbližih u vreme pandemije, vodila je porastu usamljenosti, ali i porastu ostalih psihičkih problema poput depresije. Često se u javnosti spominjalo da treba održavati socijalnu distancu, a zapravo je fizička distanca ta koja bi nas mogla zaštiti od zaraze virusom. Komentarišući ove pojmove, doktorka Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar ukazala je na potencijalne opasnosti koje se mogu javiti usled nedostatka kontakata sa ljudima koji su nam dragi. Ona je istakla da su za decu od velike važnosti dodir, zagrljaj, ali i rekacija na licu sagovornika na osnovu koje se formira mišljenje o sopstvenoj ličnosti. Doktorka Mila je citirajući Junga naglasila i da duh i telo predstavljaju jednorodnu energiju, te da je psihička stabilnost ključna za očuvanje fizičkog imuniteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here