Milorad Stefanović o diktatorskom načinu suzbijanja korona virusa

0
378

Analizirajući način borbe protiv virusa Kovid19, Milorad Stefanović, doktor medicine, rekao je da je možda čak i demokratska Evropa sa svim slobodama koje zastupa, mogla pomisliti da je bolje uvesti diktaturu na neko vreme, kao u Kini, dok se ne reši problem sa korona virusom.

Po novom zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti uvedene su nove odredbe po kojima nadležni epidemiolozi mogu da odrede kućnu izolaciju ili karantin za osobe koje su zaražene korona virusom ili su imale kontakte sa zaraženim osobama. Ove odredbe prate preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali preporuke ovom odlukom dobijaju zakonsku snagu. Upitali smo doktora Milorada Stefanovića zašto su preporuke Svetske zdravstvene organizacije postale deo domaćeg zakonodavstva.

Novi zakon o zaštiti od zaraznih bolesti usvojen je sredinom novembra, a njime je definisano pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv virusa Kovid-19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, kao i čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji. Njime je propisano da li i kako možemo biti kažnjeni za nepoštovanje mera, kao i koja sve ovlašćenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije. Komentarišući novi zakon, doktor medicine Milorad Stefanović je rekao da mu se čini da je slobodarska, demokratska Evropa, možda na primeru Kine videla da se drakonskim merama postižu bolji rezultati u borbi sa virusom Kovid19, pa je na pragu uvođenja diktature.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here