Zahtevi uzgajivača svinja

0
162

Među zahtevima uzgajivača svinja koji su upućeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nalazi se i zahtev za uvođenje prelevmana na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i zahtev da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama.

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji zatražili su od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić. Kako je on objasnio, sada su subvencije po grlu 1.000 dinara, a dodatne subvencije treba ograničiti do 1.000 komada po jednom vlasniku. Cene svinjskog mesa su, prema njegovim rečima, zbog pandemije i nekontrolisanog uvoza pale, a hrana poskupela, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac. Erić je rekao da svinjsko meso pojeftinjuje od juna prošle godine i da nakupci sada nude 110 dinara po kilogramu žive vage, a da je pre poskupljenja kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane cena bila od 160 do 170 dinara po kilogramu i da je donosila jedva neku minimalnu zaradu.

Sadašnje otkupne cene ne mogu da pokriju ulaganja pa proizvođači beleže gubitke, a predsednik Udruženja svinjara opštine Bačka Topola Čaba Mikuška je ukazao da su mnogi mali proizvođači odustali od svinjarstva, kako od tova svinja tako i od uzgoja prasadi. Međutim, za razliku od malih koji odustaju i prazne obore, veliki farmeri napreduju i pojačavaju svoje zapate, bar na severu Bačke. Veliki farmeri i otkupljivači su u povoljnijoj situaciji jer isporukom više od 50 tovnih svinja na otkupnu cenu ostvaruju PDV, a mali za isporučene tovljenike dobijaju samo otkupnu cenu.

Asocijacija čiji je predsednik Erić, je zajedno sa udruženjem Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS), sa sedištem u Kraljevu, od resornog ministarstva zatražila da se radi zaštite domaće proizvodnje svinja, uvedu prelevmani na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama. Među zahtevima su i da se pojača kontrola zdravstvene ispravnosti uvezenog mesa na granici i smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na stočnu hranu na deset odsto. Stočari su predložili i da se uvede ombudsman za zaštitu proizvođača i da se otkup mesa obavlja na liniji klanja gde bi se merila mesnatost životinja i prema tome određivala otkupna cena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here