Sastanak Ane Brnabić i premijera Češke

0
121

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa premijerom Češke Andrejem Babišom, da dve zemlje imaju izvanredne odnose, koji se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, koja je 2020. godine iznosila 1,2 milijarde evra.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najpre je danas ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dveju zemalja i postrojenu Gardu, dočekala predsednika Vlade Češke Republike Andreja Babiša, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji. Predsednici vlada dve države su nakon toga na sastanku razgovarali o odnosima Srbije i Češke i mogućnostima njihovog unapređenja. Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka navela da je fokus današnjih razgovora delegacija dveju zemalja bio na zdravstvu, odnosno borbi protiv koronavirusa, ocenivši da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija. Ona je istakla da se odlični odnosi Srbije i Češke održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.

Predsednica Vlade je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU, kada je u pitanju Zapadni Balkan, i dodala da je ta zemlja već objavila platformu za njeno predsedavanje EU 2022. godine u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje. Prema njenim rečima, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Predsednica Vlade Republike Srbije je izrazila zahvalnost Češkoj jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj evropski put, dodavši da ta zemlja redovno i brzo daje saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni. Premijerka je rekla da neotvaranje novih poglavlja neće obeshrabriti Srbiju, jer se reforme sprovode zbog građana i privrede Srbije. Ona je izrazila nadu da će ova godina u tom smislu biti drugačija, pri čemu je prenela zahvalnost i evropskom komesaru Oliveru Varheiju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske, koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here