Milenko Jovanović – Događaji u Agenciji za zaštitu životne sredine mogu da zabrinu evropske partnere

0
112

Na pitanje koje se tiče mogućeg nepovoljnog uticaja smenjivanja Milenka Jovanovića, bivšeg načelnika odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, na razvoj projekata koje finansira Evrpska unija, Jovanović je poručio da ne veruje da projekti zavise samo od njegove ličnosti, ali da sve što se sada dešava u Agenciji, može dovesti do nepoverenja kod evropskih partnera.

Protiv Milenka Jovanovića pokrenut je disciplinski postupak i smenjen je sa mesta načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine jer se suprotstavio odluci direktora Agencije da bez odobrenja stručnjaka promeni kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha. Agencija može da promeni ove kriterijume, ali je ova promena izvršena bez konsultacija struke i nije u skladu sa standardima Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Da li je ovom odlukom ugrožena primena veoma važnih projekata vezanih za zaštitu životne sredine u Srbiji koje finansira Evropska unija  upitali smo Milenka Jovanovića.

Evropska unija je pre nešto više od godinu dana predstavila Evropski zeleni dogovor– zajednički plan za zaštitu životne sredine koji postavlja cilj da Evropa bude prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. Srbija je, u prethodnih godinu dana, zajedno sa Evropskom unijom, aktivno radila na različitim aspektima ovog dogovora. Deo segmenta projekta „EU za bolju životnu sredinu“ posvećen je pripremi Strategije kvaliteta vazduha u Srbiji koja je preko potrebna i koja se očekuje do polovine 2021. Važnu ulogu u realizaciji projekata u Srbiji ima Agencija za zaštitu životne sredine, u kojoj su se desile smene kadrova za koje je Milenko Jovanović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha, rekao da Agenciju udaljavaju od evropskih standarda I stvaraju utisak da Srbija ne želi napredovati u monitoringu i izveštavanju o kvalitetu vazduha.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here