Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Sveta tri Jerarha

0
141

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi. Običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Ove godine, praznik pada u petak, pa na ovaj dan treba postiti.

Svaki od tri Jerarha: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti imaju svoj poseban dan praznovanja, a u 11. veku, za vreme cara Aleksija Komnina, doneta je odluka da ova tri velika svetitelja imaju i zajednički praznik. Prema predanju, postojala je rasprava u narodu koji od trojice svetitelja je najveći. Episkop evhaitski Jovan je imao viziju u snu: javili su mu se svaki od ova tri svetitelja zajedno. “Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni drugog”, rekoše mu Jerarsi u snu. Još su ga posavetovali da im napiše zajedničku službu i da im se odredi zajednički dan praznika.

U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here