Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je u Orašcu da duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas, kada je Srbija postala jaka i moderna država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije, zajedno sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, istakla da Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamislimo pre godinu dana, u svetu suočenom sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata, u kome se zbog pandemije sve preko noći promenilo i da prolazimo kroz nezabeležene izazove. Ona je poručila da i u vremenu krize rodoljubivi i slobodarski plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima, i dodala da poruke ustanka i Sretenjskog ustava gore kao neugasiv plamen slobode.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je lično i u ime građana Republike Srpske čestitala građanima Srbije i rukovodstvu Dan državnosti, uz želju da svako zajedničko okupljanje bude znak još čvršćeg jedinstva i zajedništva Srbije i Republike Srpske. Ona je navela da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke u prošlosti uspešno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati u koštac sa onim izazovima koje nosi budućnost.

Ceremonija je počela pomenom koji služio episkop šumadijski Jovan, a nakon toga Brnabić i Cvijanović su položile vence kod spomenika voždu Karađorđu. Orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Srbije „Bože pravde“, a u okviru kulturno-umetničkog programa izvedena je pesma „Vostani Serbije“ i monolog Karađorđa. Ceremoniji su prisustvovali i ministarka pravde Maja Popović, minitarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Takođe, prisustvovali su i minisatrka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev, kao predstavnici diplomatskog kora i Vojske Srbije. Zbog epidemiolške situacije obeležavanju Dana državnosti prisustvovao je manji broj građana nego prethodnih godina.