Vesna Rakić Vodinelić – Uzroci autokratizma u Srbiji su socijalni, politički i pravni

0
140

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, osvrnula se na merenja verodostojnih institucija u svetu, poput Fridom hausa, u okviru kojih je Srbija svrstana u izbornu autokratiju i navela uzroke koji su doveli do ovakve situacije. Ona je izjavila da je pandemija virusa Kovid19 dodatno ogolila stanje u Srbiji i pogodovala razvoju autokratije.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da je autokratija koja postoji u Srbiji na pragu da postane diktatura. Po njenim rečima građani Srbije svakodnevno gledaju propadanje demokratije i porast autoritarizma. Zamolili smo profesorku Vesnu Rakić Vodinelić da odgovori na pitanje šta su uzroci ovakvog stanja u Srbiji.

Govoreći o situaciji u našem društvu, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, navela je par mogućih uzroka koji su uticali na to da Srbija od ograničene liberalne demokratije dođe do izborne autokratije. Jedan od glavnih uzroka, kako je ona istakla, jesu neslobodni i nepošteni izbori. Profesorka Vodinelić je rekla da za nekorektnosti u toku izbornog procesa i sami građani imaju dokaze, ali pravosudni sistem ne daje na važnosti tim dokazima. Takođe, ona je objasnila da na slobodu izbora utiče i mogućnost slobodnog formiranja stava svakog građanina, što je zbog cenzure u medijima gotovo nemoguće. Ostali faktori koji omogućavaju formiranje autokratskog režima su uglavnom socijalne prirode i vezani su za strah ljudi za sopstvenu egzistenciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here