Zoran Pavić – Imamo zakone za borbu protiv nasilja, ali nema političke volje da se oni primene

0
110

Novinar Zoran Pavić je rekao da nasilje od strane huligana predstavlja veliki problem u Srbiji, ali još veći problem predstavlja izjava predsednika Aleksandra Vučića od pre četiri, pet godina u kojoj je rečeno da država nema snage da se izbori sa huliganima.

Država ima instrumente i zakonske osnove da pokrene odlučniju borbu protiv nasilja na sportskim manifestacijama. Po mišljenju novinara Zorana Pavića problem je što se zakon selektivno sprovodi, jer kada policija završi svoj deo posla uhapšeni izgrednici obično budu pušteni da se brane sa slobode ili se protiv njih obustavi postupak. Zanimljivo je da ti huligani, čak i kada su u pitanju maloletne ili mlađe punoletne osobe, angažuju skupe advokatske kancelarije koje ih brane, pa je zanimljivo i otkriti ko takvu odbranu plaća. Da li država ima snage da se obračuna sa navijačkim grupama koje krše zakon upitali smo novinara Zorana Pavića.

Reakcije nadležnih institucija: policije, sudstva, predstavnika vlasti, na sve što rade huligani pokazuju da je država ili nemoćna da se sa njima obračuna, ili da ih štiti. Najave predstavnika vlasti kretale su se od obećanja da će se država izboriti sa huliganima, do toga da država nije u mogućnosti da taj plan sprovede. Državne institucije takođe su imale oprečne izjave, od toga da znaju sve kada je reč o huliganima, do javnih priznanja da se zakoni ne primenjuju. U međuvremenu, čini se da država toleriše brojne probleme koje ove grupe prave, a sudovi smanjuju kazne čak i u slučajevima kada su huligani optuženi za ubistvo. Novinar Zoran Pavić mišljenja je da Srbija ima dobro urađenu zakonsku regulativu za suzbijanje nasilja, koja ne zaostaje za evropskim zakonskim okvirima po ovom pitanju, ali da nema političke volje da se ti zakoni dosledno sprovedu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here