Sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima

0
83

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da bi se donošenjem zakona o prinudno nestalim licima problematika nestalih lica zakonski uredila na sistemski, sveobuhvatan i multidisciplinaran način.

Danas je odžan prvi sastanak radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima. Na ovom sastanku ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je naglasila da se veliki broj lica koja se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ sa pravom smatra jednom od najtragičnijih posledica, što predstavlja teško kršenje osnovnih ljudskih prava.

Prema njenim rečima, pravni poredak Srbije do sada nije regulisao problematiku prisilno nestalih lica, odnosno nije bila prepoznata kategorija prinudno nestalog lica kao žrtve, niti po tom osnovu prava porodica prinudno nestalih.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije i ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na podršci i tome što se za prvih 100 dana rada Vlade prepoznala potreba za donošenjem ovog zakona. Odalović je dodao da će se u narednom periodu sprovesti sve potrebne aktivnosti na izradi nacrta, izrazivši pritom uverenje da bi taj akt mogao da bude u skupštinskoj proceduri na jesen. Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač naglasio je da porodice nestalih više od 20 godina čekaju svoje najrođenije i još uvek veruju da nisu nestali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here