Jovo Bakić – Desnica u ovom trenutku ima tendenciju jačanja nad levicom

0
167

Sociolog Jovo Bakić je rekao da je sasvim logično jačanje akcija desnice u ovom istorijskom trenutku jer vlada masovni strah, pa se onda teorije zavere i iracionalne ideje i rešenja mnogo lakše prihvataju u narodu.

Epidemija COVID19 potpuno je promenila politički ambijent na globalnom nivou i odlučujuće uticala na brojne izbore u važnim državama u svetu. Po mišljenju analitičara u Srbiji je epidemija dodatno polarizovala političku scenu i dodatno zategla odnose između političkih konkurenata. Takva situacija pogoduje radikalnim političkim opcijama na oba pola političke scene. Upitali smo člana Glavnog odbora Partije radikalne levice Jovu Bakića da li će levica jačati u budućnosti na regionalnom i globalnom nivou.

Zabrinutost od ekstremističkog ponašanja krajnje desnice širom sveta, koja je učvrstila veze tokom mandata prethodnog predsednika Amerike Donalda Trampa, pojačana je posle napada na američki Kapitol. Pristalice rasističkih krajnje desničarskih pokreta širom sveta dele više od zajedničkog motiva, pa su tako godinama krajnje desni ekstremisti iz Amerike i Evrope razmenjivali ideologiju i inspiracije na rubovima društva i najdubljim delovima interneta. Svedoci smo jačanja desničarski nastrojenih organizacija i u Srbiji, od pojave antimigrantske politike do izazivanja nemira prilikom određenih kulturnih dešavanja. Sociolog Bakić je istakao da smatra da u ovom trenutku desnica ima veći potencijal za jačanje od levice, jer se radi o kriznim vremenima kada se stvaraju brojne teorije zavere pogodne za širenje desničarske ideologije. On je dodao da se nada promenama u budućnosti, ali da te promene iziskuju maratonske trke, pa bismo se laganom povratku razumu i racionalnim rešenjima, vratili i na put levice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here