Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas radarski centar Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Bukulji, povodom završetka prve faze izgradnje automatizovanih protivgradnih stanica.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas radarski centar Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Bukulji. Ona je tom prilikom rekla da je završena prva faza sa 44 stanice od 104, koliko je planirano, a u koju je uloženo 156 miliona dinara. Ona je napomenula da ostaje da se do kraja godine okonča druga faza sa 60 stanica, u koju će biti uloženo još 246 miliona dinara. Nakon toga, radarski centar Bukulja biće kompletno automatizovan, rekla je ona, objasnivši da će do kraja godine taj centar pružati zaštitu u prečniku od 90 kilometara i na 2.370 hektara.

Premijerka je naglasila da Vlada Republike Srbije nastavlja strateški pristup poljoprivredi istakavši da to daje rezultate i da su prethodne tri godine to pokazale jer je svaka bila bolja od prethodne.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je da su protivgradne stanice potpuno automatizovane, bez potrebe za strelcima, jer se njima upravlja iz radarskog centra i da su proizvod domaće tehnologije. Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće „Informatika“ iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa „Trajal“ iz Kruševca. Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa, tako da je njihova efikasnost dejstva mnogo veća, naveo je Nikolić.