Zdrava Srbija – U dijalogu vlasti i opozicije trebalo bi da posreduju predsednik ili patrijarh

0
96

Zdrava Srbija ima stav da predstavnici zakonodavne ili izvršne vlasti, kao ni stranci, ne mogu posredovati u pregovorima vlasti i opozicije već da su za tu funkciju najpodobniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Zdrave Srbije, Milan Stamatović, je povodom najavljenih međustranačkih pregovora izjavio da ne može Ivica Dačić, kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, niti bilo koji drugi predstavnik zakonodavne i izvršne vlasti da posreduje u dijalogu između vlasti i opozicije, jer oni ne nose puni legitimitet s poslednjih parlamentarnih izbora. On je naglasio da Zdrava Srbija i dalje smatra da jedini posrednik može da bude predsednik Republike Srbije, jer jedino njegov pun legitimitet i legalitet niko u Srbiji i inostranstvu ne osporava. Stamatović je rekao da je uveren da će nakon prethodnih propalih dogovora vlasti i opozicije, u čijem su posredovanju učestvovale neke strane nevladine organizacije  i predstavnici Evropskog parlamenta, ali i činjenice da zakonodavna i izvršna vlast, do sada nisu ispunile ni jedan važan zahtev opozicije, računajući i zahteve o razdvajanju termina izbora za različite nivoe vlasti, kao i pokrivanje svih biračkih mesta video kamerama, predsednik Vučić koji, u skladu sa Ustavom, održava državno jedinstvo, svojim autoritetom pomoći da se postigne sporazum i ispoštuje sve ono što bude dogovoreno istakavši da ukoliko predsednik Srbije ne želi da učestvuje u dijalogu, Zdrava Srbija smatra da ni stranci ne treba da budu uključeni u unutrašnja pitanja Srbije pošto internacionalizacija naših problema nikada nije donela sreću. Predsednik Zdrave Srbije je naglasio da to onda može da bude samo ličnost koja ima nepodeljeni autoritet u narodu, poput srpskog patrijarha Porfirija koga ova stranka želi da zamoli da pomogne u rešavanju ovog važnog pitanja za našu zemlju i narod.

Stamatović je istakao da je patrijarh Porfirije, još dok je bio vladika, aktivno, na saboran i pomiriteljski način, učestvovao u dijalogu o temama koje su imale i svetovni karakter, a ujedno je bio i predsednik Republičke radiodifuzne agencije, pošto ga je Savet RRA izabrao na tu funkciju 2008. godine, kada je ta agencija imala najbolje rezultate rada, što opravdava stav Zdrave Srbije da je srpski patrijarh, nakon predsednika Vučića, najpogodniji da posreduje tokom pregovora vlasti i opozicije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here