Potpisani ugovori za rešavanje aerozagađenja u Kosjeriću

0
79

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Kosjeriću potpisivanju Ugovora o konverziji Gradske toplane sa mazuta na gas i Ugovora o pošumljavanju, koji će doprineti tome da se zagađenost vazduha u toj opštini smanji za 70 odsto.

Ona je, nakon potpisivanja ovih ugovora, čija vrednost iznosi 50 miliona dinara, istakla da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije. Predsednica Vlade je najavila da će država, pored gasifikacije i pošumljavanja, subvencionisati i prelazak individualnih ložišta sa uglja i drva na pelet.

Premijerka je navela da je na sastanku sa opštinskim rukovodstvom bilo reči i o međuopštinskoj saradnji sa Gradom Užicem na prečišćavanju otpadnih voda, napomenuvši da je reč o još jednom velikom problemu koji se mora rešiti u narednom periodu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je potpisala ugovore sa predsednikom Opštine Žarkom Đokićem, istakla je da je ovo početak rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja u ovom gradu. Vujović je precizirala da je predviđeno pošumljavanje sa 500 novih sadnica u Kosjeriću i da će, kada se Gradska toplana prebaci na gas, na nju biti priključene i kotlarnice škola, sportskih dvorana i doma zdravlja. Prema njenim rečima, to će za 70 odsto smanjiti zagađenost vazduha, pri čemu će biti deset puta manje ugljen-dioksida i sumpor-dioksida u vazduhu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here