Vladica Cvetković – Nisam optimističan u vezi sa promenama u prosveti po dolasku novog ministra

0
84

Govoreći o odnosu vlasti prema prosveti, prof. dr Vladica Cvetković, predsednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti je rekao da ne očekuje nikakve proaktivne promene sa dolaskom novog ministra Ružića, već smatra da će sve biti samo nastavak istog, već lošeg stanja u prosveti.

Reforme obrazovnog sistema su neophodne i njihov cilj je da dovedu do brzih i povoljnih efekata po čitav sistem. Po mišljenju profesora doktora Vladice Cvetkovića predsednika Odbora za visoko obrazovanje aktuelni režim ima pogrešan odnos prema obrazovanju koje umesto da se nalazi na smislenom reformskom putu, ono se nalazi u stanju stihijskog preživljavanja. Da li očekuje promenu u odnosu prema obrazovnom sistemu od novog ministra prosvete upitali smo profesora doktora Vladicu Cvetkovića.

Aktivnosti novog ministra prosvete Branka Ružića do sada su uglavnom bile usmerene na kontrolu situacije u vezi sa širenjem pandemije virusa u školama i odlukama vezanim za nastavu. Osim što se zahvalio prosvetnima radnicima i svima koji su zaposleni u prosveti na pokazanoj odgovornosti, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prokomentarisao je i odziv prosvetnih radnika za imunizaciju i rekao da je on dobar. Ipak, većih koraka u vezi sa reformom školstva za sada nema. Prof. dr Vladica Cvetković, predsednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je da on ne očekuje veliki pomak na bolje pod Ružićevim vođstvom ministarstva prosvete, kao i to da mu sam način izbora ministra, doslovno popunjavanje ovog ministarskog mesta, nije ulilo nikakvo poverenje. Kako je profesor Cvetković istakao, da su neki krupniji koraci bili preduzeti, oni bi svakako već bili vidljivi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here