Milan Vujić – U pojedinim medijima imamo kulturu nasilja

0
80

Modeli ponašanja prenose se i iz medija, koji nažalost na nacionalnim frekvencijama prečesto promovišu prostakluk i nasilje.

Nasilje je postalo uobičajeni način komunikacije u Srbiji. Gotovo svakog dana neko postane žrtva nasilja, a neretko počinioci nedela ostaju nekažnjeni. Student Pravnog fakulteta Milan Vujić i sam je bio žrtva napada tokom kojeg je pretrpeo teške telesne povrede. Tvrdi da su razlog napada na njega njegovi politički stavovi koje javno iznosi. Pitali smo Milana Vujića da li je napad na njega dobio sudski epilog i šta društvo može da uradi da predupredi slične neželjene događaje.

Psiholog Žarko Trebješanin je naglasio da su na nasilje koje dolazi sa medija posebno osetljiva deca i mladi. On je rekao da deca moraju da znaju da je nasilje u bilo kom obliku nedopustivo. Jasno treba naglasiti koje sve vrste nasilja postoje, jer deca misle da je nasilje samo fizičko. Najbitniji je ipak mozak, što znači, mora da se promeni način mišljenja kod dece, moraju da se reafirmišu one, dosta poljuljane, izgubljene, bitne ljudske vrednosti i da se ide na razvoj drugarstva, tolerancije. Deca moraju da shvate da probleme mogu i moraju da rešavaju samo na jedan nenasilan način, da drugove treba da gledaju kao svoje bližnje, a ne kao suparnike. Ono što je Trebješanin posebno naglasio je činjenica da su rijaliti programi ti koji zaista afirmišu nasilje, a da nažalost mnogi mladi to gledaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here