Srđan Škoro – Radne grupe ne mogu ništa da promene u Srbiji, a kamoli da zaštite novinare od napada

0
103

Novinar Srđan Škoro je rekao da bi država morala da omogući novinarima da rade svoj posao, a za to je potrebno da se promeni atmosfera, kao i zakoni, i da se napravi ambijent u kome će se i novinari i svi građani Srbije osećati sigurno.

Uprkos pozivima novinarskih udruženja da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara reaguje i pokuša da spreči ugrožavanje bezbednosti novinara KRIK-a, niko od članova ove vladine grupe nije do sada reagovao. Više udruženja novinara je u znak protesta napustilo ovu Radnu grupu. Upitali smo novinara Srđana Škora da li će ovaj potez izazvati adekvatnu reakciju vlasti.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ napustili su Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji. U svom saopštenju oni su napisali da organizovana kampanja protiv KRIK-a vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti novinara. Podsetimo, KRIK se od utorka nalazi na udaru provladinih medija koji ih optužuju da sarađuju sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“. Kampanju su pokrenuli mediji pod kontrolom vlasti, ali su im se pridružili i narodni poslanici. Novinar Srđan Škoro je rekao da ne veruje da bilo kakve radne grupe mogu da zaštite novinare i da je to zamajavanje i naroda, i novinara. On je upozorio da ukoliko se nešto ključno ne promeni u društvu, neće se samo novinari osećati nebezbedno, već i svi građani, i podsetio na slučaj nestanka Vladimira Cvijana, koji bi, kako je naglasio, trebalo da bude opomena za svakog čoveka u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here