Bojana Lekić – Krivci za odsustvo dijaloga u našem društvu su i vlast i opozicija

0
200

Analizirajući situaciju u kojoj se našlo naše društvo u kome je teško ostvariti dijalog i unutar opozicije, a još teže između vlasti i opozicije, novinarka Bojana Lekić je rekla da je veća odgovornost na vlasti, ali da i opozicija neguje netolerantnost prema drugačijem mišljenju.

Srbija je dobila Ministarstvo za društveni dijalog, ali čini se da u Srbiji sve manje ima dijaloga. Analitičari upozoravaju na alarmantnu polarizaciju u društvu. Dijalog se ne  vodi ni u institucijama, u parlamentu nema opozicije, a javni prostor nije otvoren za drugačije mišljenje. Debatne emisije pretvorene su u monolog ili svađu koja priliči rijaliti programima. Upitali smo novinarku Bojanu Lekić ko je odgovoran za ovakvo stanje u srpskom društvu.

Razmena pogleda za određeni politički problem i mogućnosti za njegovo rešenje između vlasti i opozicije imaju delotvornost jedino ako se o svemu tome može, kroz demokratsku debatu, obavestiti najšira javnost i ako se na jačoj strani nalazi neko ko je spreman da sasluša i razložnim argumentima učestvuje u debati, čak i ako bi na kraju sasvim odbacio kritiku koja je upućena. Novinarka Bojana Lekić istakla je da je veća odgovornost za ovakvu situaciju upravo na ljudima u vlasti jer oni imaju više mogućnosti da utiču na rešavanje pomenutih problema. Ipak, kako je dodala, veliki deo odgovornosti je i na opoziciji koja je kreirala opšteprihvaćeno mišljenje da stavove druge strane ne treba ni čuti, a kamoli o njima razložno raspravljati. Zbog svega pomenutog, dugo najavljivani i očekivani dijalog između vlasti i opozicije još uvek nije na vidiku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here