Branislav Grubački – Za predstavnike vlasti je svaka kritika neprihvatljiva

0
92

Branislav Grubački, osnivač pokreta „Novi optimizam“, je rekao da vlast u Srbiji ne trpi kritiku, ali i gaji neku vrstu ljubomore prema ljudima koji su svojim zaslugama obezbedili značajno mesto u kulturnom i društvenom miljeu, te ih zbog toga na banalan način blati preko još banalnijih medija.

Napadi na glumce i javne ličnosti postali su uobičajeni način obračuna sa političkim neistomišljenicima. Od Seke Sablić, preko Dragana Bjelogrlića, sve do Srdana Golubovića lista nepodobnih umetnika se stalno proširuje. Napadi se nastavljaju i kroz državne institucije koje bi trebalo da rade u korist svih građana. Zamolili smo Branislava Gutu  Grubačkog  osnivača pokreta „Novi optimizam“  da prokomentariše ove napade.

Predstavnici vlasti ne trpe kritike, pa se čak i one koje anonimni pojedinci iznose na društvenim mrežama, citiraju u informativnim emisijama i tretiraju kao napad, najčešće, na predsednika Aleksandra Vučića i članove njegove porodice. Nedavno je tim povodom Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” Ministarstvu pravde podneo inicijativu da se uvede novo krivično delo – izlaganje poruzi članova porodice predstavnika najviših državnih organa. Generalni sekretar te organizacije rekao je da bi to krivično delo predviđalo da će se onaj ko javno izloži poruzi, lažima i poluistinama člana uže porodice predstavnika najviših državnih organa, kazniti zatvorom od pet godina, kao i to da teret dokazivanja bude na licu koje iznosi te informacije. Sa druge strane, kada se poznate ličnosti usude da kritikuju situaciju u društvu, obično završe u prorežimskim tabloidima ili čak u govorima skupštinskih poslanika i to tako što bivaju okarakterisane kao izdajnici i ljudi koji ne vole svoju zemlju. Branislav Grubački, osnivač pokreta „Novi optimizam“ rekao je da takav odnos prema ljudima od kredibiliteta koji imaju značajno mesto u kulturnom ili društvenom miljeu pokazuje svu banalnost i primitivizam ove vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here