Jovan Pejin – AVNOJ je bio osnova separatizma u bivšoj Jugoslaviji

0
129

Analizirajući separatističke tendencije u Vojvodini, istoričar Jovan Pejin je objasnio na koji način je AVNOJ svojevremeno u velikoj meri doprineo rascepu Jugoslavije i odvajanju zemalja unutar SFRJ.

Vojvodina je bila ekonomski i privredno najrazvijeniji deo Srbije. Severna srpska pokrajina je evropska regija koja može biti ponosna na svoju multikulturalnost i multietičnost. U poslednje vreme pokrenute su inicijative za preispitivanje političke i ekonomske opravdanosti postojanja autonomnih pokrajina. Partije koje stoje iza ovih inicijativa taj potez objašnjavaju lošim iskustvom iz bivše Jugoslavije u kojoj je Kosovo kao pokrajina bilo permanentno žarište za koje nije bilo adekvatnog političkog rešenja. Da li je autonomija samo korak do nezavisnosti i da li u Vojvodini ima separatističkih tendencija upitali smo istoričara Jovana Pejina.

U vezi sa eventualnim separatističkim tendencijama u Vojvodini, istoričar Jovan Pejin je rekao da je to deo titoističke tradicije za koju je u velikoj meri zaslužan AVNOJ i koje se moramo osloboditi. On je dodao i to da su uspesi Srba u Drugom svetskom ratu na izvestan način umanjeni, kao i da treba rehabilitovati istorijske činjenice o stradanju Srba kao što je to učinjeno u filmu „Dara iz Jasenovca“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here