Brnabić – Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane

0
94

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Forumu „Pristupačna Evropa: IKT za sve“ da je tokom poslednjih nekoliko godina digitalna transformacija bila jedan od ključnih prioriteta njene vlade, a da je pandemija koronavirusa dokazala da je odluka o okretanju ka inovacijama i digitalizaciji bila ispravna, možda i presudna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je na onlajn regionalnom forumu na temu “Dostupnost informaciono-komunikacionih tehnologija: ključ inkluzivnih komunikacija”. Brnabić je naglasila da je vlada koju vodi digitalizaciju shvatila kao neophodnost i način da se ponude bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje i da trenutna tehnološka revolucija donosi do sada neviđene promene u načinu života i rada, bez presedana. Napredak u toj oblasti, kako je istakla, omogućio je brzi odgovor na krizu koju je izazvala pandemija, što je ujedno bilo ključno za uspešno pokretanje kampanje imunizacije protiv COVID-19. Ona je rekla da država apsolutno stoji iza digitalne agende, ali i da ima odgovornost da obezbedi da svi njeni građani imaju koristi od tih napora, jer sa brzim napretkom tehnologija rizici od socijalne isključenosti imaju tendenciju da se umnožavaju, utičući na najugroženije kategorije u društvu. U tom kontekstu, kako je istakla, Vlada Srbije nastoji da obezbedi dva osnovna preduslova: digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve građane.

Premijerka se osvrnula i na reforme obrazovnog sistema kroz digitalizaciju škola, sa ciljem da se taj proces, uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, završi do kraja 2022. godine. Prema njenim rečima, Srbija je bila među prvim evropskim zemljama koje su uvele kodiranje i programiranje kao obavezne predmete u osnovnim školama, dok je krajnji cilj uvođenje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine. Brnabić je podsetila na to da je prošle godine usvojena Strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, koja se naročito fokusira na pristupačnost informacija i pomoćne tehnologije. Vlada, s tim u vezi, radi na kreiranju nove e-usluge koja će umnogome olakšati i ubrzati proces apliciranja za parking nalepnice i parking mesta za osobe sa invaliditetom, navela je predsednica Vlade. Uz podršku Međunarodne telekomunikacijske unije, pripremljena je Nacionalna IKT studija pristupačnosti, koja će uskoro biti objavljena. Ova studija omogućiće da se mapiraju i stvore sistemska i održiva rešenja koja će otvoriti prostor za napredak, tako da nijedan građanin ne bude izostavljen iz koristi koje donosi tehnologija, objasnila je premijerka.

Na otvaranju foruma „Pristupačna Evropa: IKT za sve“, u organizaciji Evropske komisije i Međunarodne telekomunikacijske unije, a u okviru predsedavanja Portugala Evropskom savetu, obratile su se i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, portugalska ministarka za modernizaciju državne i javne uprave Aleksandra Lejtao i direktorka Međunarodne telekomunikacijske unije za razvoj Dorin Bogdan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here