Predsednik Vučić obišao radove na izgradnji mosta preko Južne Morave

0
77

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji mosta preko Južne Morave kod Stalaća u okviru budućeg Moravskog koridora.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, je prilikom obilaska radova na izgradnji mosta preko Južne Morave kod Stalaća rekao da je Moravski koridor, u okviru kog će biti ovaj most,  mnogo važan za građane Srbije jer povezuje istok sa zapadom. Pored toga, ovo će biti prvi, najmoderniji, digitalni auto-put. Predsednik Vučić je najavio da će ceo taj auto-put od 112 kilometara od Pojata do Preljine biti završen za tri godine. Predsednik je naglasio da će država samo za regulisanje vodotokova duž Moravskog koridora iz budžeta izdvojiti 200 miliona evra, dok je do sada u ovaj koridor investirano 210 miliona evra iz budžeta.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Entoni Godfri i Šan Meklaud, koji su prisustvovali obilasku radova, izrazili su zadovoljstvo napretkom radova na Moravskom koridoru uprkos pandemiji i ocenili da će zahvaljući toj investiciji privreda Srbije biti još jača.

Moravski koridor povezaće tri okruga: Rasinski, Raški i Moravički, sa Koridorima 10 i 11. Povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka: Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju. Moravski koridor čine tri deonice: Pojate – Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac – Adrani dužine 53,88 kilometara i Adrani – Mrčajevci – Preljina dužine 30,66 kilometara. Radove izvodi tursko-američki konzorcijum “Behtel–Enka”, sa kojim je potpisan ugovor za izgradnju ovog auto-puta, vredan 745 miliona evra. Tokom izgradnje koridora biće regulisan tok Južne Morave i njenih pritoka u dužini od 68 kilometara. Auto-put je projektovan za brzinu do 130 kilometara na čas, imaće 11 petlji, 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here