Predrag Marković – U poštovanju tuđe tradicije prištinske vlasti su gore od nacista

0
88

Istoričar Predrag Marković ukazao je na značaj srpske kulturne baštine koja se nalazi na Kosovu i Metohiji, a upisana je u Uneskovu kulturnu baštinu, i istakao da nije dobro da o tim spomenicima brinu samo vlasti iz Prištine, iako su iskoristili vešt argument da se radi o regionalnom nasleđu.

Iz Prištine se sve češće čuju poruke o potrebi da se reši istorijsko i imovinsko pitanje crkava i manastira na prostoru Kosova i Metohije. Albanski istoričari tvrde da na Kosovu postoje samo kosovski istorijski, kulturni i verski spomenici o kojima treba da brine kosovska vlada. Sa druge strane srpsko ministarstvo za kulturu najavilo je žestoku borbu za odbranu srpskih svetinja na Kosmetu. Zamolili smo profesora Predraga Markovića da prokomentariše namere prištinske vlade.

Srpski manastiri na Kosovu i Metohiji deo su Uneskove kulturne baštine, pa osim što za srpski narod predstavljaju svetinje, njihovo očuvanje važno je i za čitavu svetsku baštinu. Albanski istoričari su, kako je objasnio srpski istoričar Predrag Marković, posegli za veštim argumentom kako bi se ovi spomenici našli pod ingerencijom prištinskih vlasti, izjavivši da manastiri nisu deo srpske, već regionalne kulturne baštine. Albanski list „Koha“, otišao je korak dalje, pa je u septembru prethodne godine izdao tekst u kome se navodi kako su Srbi zapravo prisvojili albanske manastire na Kosovu. Međutim, stotine srpskih monaha koji tamo žive nemaju adekvatnu zaštitu od napada i veliki deo imovine uzurpiran im je od strane vlasti iz Prištine. Istoričar Predrag Marković naglasio je da o ovim velikim svetinjama, ali i značajnim spomenicima, ne treba da brinu samo vlasti sa Kosova jer one nisu uspele da sačuvaju ni srpske nadgobne spomenike, pa ne veruje ni u očuvanje manastira.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here